ALIMENTATIA - Sau despre cum TE MINTI singur
Indiferent de problemele de sanatate pe care le intampini, sau chiar daca simti ca astazi esti in putere, sunt cateva categorii de alimente care, consumate pe termen lung, nu iti vor aduce niciun beneficiu.
Despre ele se vorbeste din ce in ce mai mult, fie de catre oamenii de stiinta, sportivii de performanta sau chiar de catre cei care s-au confruntat in prima linie cu efectele lor profund negative. Cei patru dusmani ai sanatatii tale sunt: LACTATELE, ZAHARUL, GLUTENUL, CARNEA.
Problema este ca majoritatea oamenilor care decid sa ignore realitatea deja demonstrata stiintific se ascund in spatele a doua scuze permanente:
1. „altul cum de consuma si nu are nimic, sigur nu de aici sunt problemele mele”;
2. “pe vremea bunicilor/parintilor toaaaata lumea manca asa si n-au mai murit, nici nu sufereau de nimic”;
Pe rand:
1. Nu toata lumea reactioneaza la fel. Corpul fiecaruia este diferit. Al tau poate rezista mai mult timp la aceste agresiuni. Al altuia mai putin. Tristetea consta in faptul ca aproape mereu descoperi prea tarziu ce s-a intamplat in corpul tau, si efectele ajung sa fie iremediabile.
Refuzi sa vezi semnele deja vizibile: probleme cu somnul, kilograme in plus/minus, sanatatea pielii, a parului, scaunele neregulate, inflamatie in organism, stari de anxietate, dureri, etc., si nu esti interesat sa verifici (link) daca real esti atat de sanatos pe cat crezi si nu te afecteaza stilul de viata pe care l-ai ales. Totusi pare ca esti bine…
Tatal meu a fost un om puternic, din categoria oamenilor pe care nu prea ii mai intalnesti. Un gospodar sadea. Om crescut la tara, acces la alimente naturale, totul “sanatos”, fara excese, locuit intr-un oras nepoluat, foarte activ fizic (nici macar nu avea timp sa isi permita sa fie suparat), greutate corporala ireprosabila toata viata. Pana intr-o zi. Exact o zi. In care a fost diagnosticat pe loc cu cancer de colon cu multiple metastaze la creier, oase, ficat, suprarenale, plamani. Avea 63 de ani. Astazi era puternic si un exemplu, 9 luni mai tarziu nu a mai fost deloc.
Dar nu este vorba numai despre cancer, care aproape niciodata nu da semne decat mult prea tarziu. Ci de o sumedenie de alte afectiuni care te prind cu garda jos. Pentru ca ai exagerat azi, maine, 1 an, 30. Si ai crezut ca tie nu ti se poate intampla.
2. VREMEA BUNICILOR NU MAI EXISTA. Nimic din cele la care avem acces astazi in magazine sau piete, fie ele si “de incredere”, nu mai reprezinta o sursa sigura.
Voit, sau nevoit, cu stiinta sau fara stiinta, felul in care sunt crescute astazi animalele care sunt sacrificate pentru largul consum, felul in care sunt “intretinute” culturile din care provin alimentele noastre, hibridarile si modificarile genetice la care acestea sunt supuse, au crescut considerabil riscul alergen si pe cel de dezvoltare a bolilor autoimune. In momentul in care am auzit, personal, un mare producator de carne din tara noastra, ca nu consuma carne produsa in afacerea sa (si in general niciodata pui), si un agricoltor, din nou foarte mare, ca el nu ar mai consuma niciodata zahar sau grau stiind cum sunt intretinute culturile, pentru mine a fost clar.
Dar nici macar nu este nevoie sa iti spuna un apropiat, cum a fost in cazul meu. Informatia este deja pusa pe masa si toata lumea are acces la ea. Toate lumea care decide sa nu se mai minta si sa inteleaga ce se petrece in jur si cu sanatatea sa.
Cateva aspecte de la care sa pornesti in propria ta cercetare:
CONSUMUL DE CARNE

A fost demonstrata stiintific legatura directa intre consumul excesiv de carne si cancerul de colon. S-a constatat ca oamenii care consuma cantitati mari de mancare procesata (hot-dog, mezeluri, etc) au fost asociati cu o rata mult mai mare a cancerului colorectal.
Insa, in acelasi timp, carnea curata din surse sigure contine multi nutrient buni (ex. fier), foarte importanti pentru organism, care de multe ori sunt mai greu de asimilat din alte surse. Insa aportul de proteina trebuie sa fie echilibrat, cu masura, nu predominant proteina animala. Si nu uita, exista o mare diferenta intre carnea provenita de la animale crescute natural, hranite cu iarba, si carnea provenita de la animale crescute inchis, hranite cu grane. Si din nou, o diferenta mare intre carnea proaspata si cea procesata.
De asemenea, conteaza foarte mult cum este pregatita/gatita carnea; exista culturi unde carnea, desi consumata cu preponderenta, este gatita cu multe condiment – condimentele si/sau marinata schimbă calitatea interacțiunii cu biologia cărnii și, de fapt, diminuează o mulțime de riscuri potențiale.
Invata cata carne sa consumi, de unde sa o procuri si cum sa o gatesti cat mai sanatos.
LACTATELE

Voi lasa mai jos un fragment din cartea “Enzima Miracol”, scrisa de Dr. Hiromi Shinya – pionierul chirurgiei colonoscopice, unul dintre cei mai proeminenti medici din lumea, care dupa ce a studiat stomacul si intestinele a peste 300.000 oameni in activitatea sa, a tras cateva concluzii pe care le impartaseste si cu noi in aceasta carte minune:
“Prima data cand am auzit ca laptele nu este bun pentru organism a fost (…) cand proprii mei copii au avut dermatita atopica la varsta de sase-sapte luni.
Mama copiilor a urmat instructiunile medicului pediatru, dar oricat de mult au fost tratati, dermatita copiilor nu s-a ameliorat absolut deloc. Apoi, in jurul varstei de 3-4 ani, fiul meu a inceput sa aiba episode de diaree acuta. Iar in cele din urma a inceput sa aiba si sange in fecale. Examinandu-l cu endoscopul, am descoperit ca prezinta fazele timpurii ale unei colite ulceroase.
Dat fiind ca stiam ca aceasta boala este legata de alimentatia pacientului, m-am concentrat asupra analizei hranei copiilor. Dupa cum a reiesit, copiii au inceput sa prezinte simptomele de dermatita atopica atunci cand sotia mea a incetat sa-i mai alapteze natural si i-a trecut pe laptele din comert, conform indicatiilor pediatrului. Am eliminat imediat tot laptele si toate produsele lactate din alimentatia copiilor. Tot imediat, au disparut si sangele din scaun, si chiar si dermatita atopica, fara urma.”
Printre efecte secundare ale consumului de produse lactate se numara: afectarea functionarii mucoasei colonului, tenul acneic, migrenele, inflamatia, congestia nazala, scaune cu probleme, schimbari frecvente de stari emotionale, mucus, etc.
ZAHARUL si GLUTENUL

Pe acest subiect aproape imi este rusine sa insist. Sunt atat de evidente, discutate si des intalnite efectele secundare provocate de cele doua, incat a devenit o declaratie deschisa de “atac voit asupra propriei sanatati” in cazul persoanelor care ignora gravitatea consumarii lor.
Consumul de zahar este asociat cu: afectiuni ale inimii, inflamatie a creierului (depresie), inflamatie in organism, ingrasarea organelor interne, dependenta si scaderea apetitului. Creste aciditatea in organism si incurajeaza multiplicarea celulelor canceroase.
*zaharul nu se gaseste numai in ciocolata si bomboane, ci in 90% din tot ce este pe rafturi in supermarket de la paine pana la orice aliment ambalat in conserve, cutii, pungi, sticle, etc. Citeste etichetele si vei fi surprins.
**consumul de zahar in primii ani de viata, afecteaza dezvoltarea creierului iremediabil. TU POTI ALEGE, COPILUL TAU NU!
Consumul de gluten este asociat cu: balonarea, diaree sau constipatie, dureri de stomac, migrene, oboseala cronica, durere, inflamatie in organism, stari de ameteala, colon iritabil, etc.
Impactul pe care glutenul il are asupra peretelui colonului este similar cu cel al taieturilor de hartie (in mod repetat, zi dupa zi, il agresezi), ducand astfel la iritarea si cresterea permeabilitatii mucoasei (leaky gut). Si cum mai bine de 70% din sistemul nostru imunitar se afla in colon, dereglarea acestuia va facilita aparitia bolilor autoimune.
Inainte sa te minti pe tine sau pe cei din jur ca alimentatia nu conteaza si ca pe tine nu te afecteaza, citeste, informeaza-te, fa-ti analizele/investigatiile medicale in detaliu. Asculta-ti si observa-ti corpul si vei afla toate raspunsurile.