COLONUL -Dezechilibru, Polipi si Cancerul colorectal

70% din sistemul nostru imunitar este sustinut de intestine. Mai mult decat atat, in situatia in care ai asociata afectiunii de colon si o alta boala autoimuna (ex. Spondilita Anchilizanta -SA), trebuie sa stii faptul ca inflamatia coloanei sau a articulatiilor este in legatura directa cu intestinele noastre. Daca exista inflamatie in colon, durerea in articulatii si severitatea SA vor creste exponential.

Sanatatea intestinului este in mare parte dependenta de dieta si obiceiurile noastre alimentare. Daca identifici anumite alimente care iti sporesc durerea si inflamatia, este recomandat sa le eviti. Asa cum spuneam si in celelalte articole, toate persoanele care sufera de boli autoimune au alergii la anumite alimente. Este important sa iti asculti corpul si sa urmaresti indeaproape care sunt alimentele care iti cauzeaza o anumita sensibilitate.

Polipii si cancerul de colon

Polipii sunt excrescente care apar in interiorul intestinelor (in colon). Ei pot avea mai multe forme si difera ca tip, fapt care influenteaza si gradul de risc pe care il aduc si posibilitatea transformarii lor ulterioare in cancer de colon. Un procent considerabil din acesti polipi pot deveni cancerosi si cauza cancerul colorectal.

Cancerul colorectal este una dintre cele mai raspandite forme de cancer si din pacate el a ajuns sa apara la varste din ce in ce mai fragede.

Este foarte important sa invatam cum sa prevenim aparitia polipilor si sa evitam evolutia lor in formatiuni canceroase.

Polipii cresc foarte incet si de multe ori nu dau niciun simptom decat mult prea tarziu.

O dieta bogata in fibre ajuta absorbtia toxinelor din intestin astfel incat carcinogenii nu ajung sa petreaca prea mult timp atingand peretele intestinului si cauzand modificari care pot duce la cancer. Dieta bogata in fibre a fost asociata cu o descrestere semnificativa in cazurile de cancer colorectal. Adauga in alimentatia ta leguminoase (linte, fasole, mazare -NUMAI DUPA CE TE ASIGURI CA NU EXISTA O INTOLERANTA IN CAZUL TAU), frunze verzi (salata de orice fel), fructe si legume, nuci (mereu hidratate cu 6 ore inainte de a fi consumate), seminte, etc.

Citeste aici despre pasii pe care ii poti urma pentru a ajunge la o dieta personalizata.

Pe masura ce inaintam in varsta creste riscul formarii de polipi si odata cu el, si aparitia cancerului de colon.

CAUZE care cresc riscul de cancer colorectal:

-Pe masura ce crestem in greutate si creste nivelul Indicelui de Masa Corporala (grasimea, cu precadere grasimea de la nivelul abdomenului care sporeste inflamatia din organism) creste si riscul aparitiei cancerului colorectal. Greutatea influenteaza in mod direct!

-O dieta bogata in zahar, amidon si gluten va creste predispozitia pentru cancer si in special cancer de colon, de sani, de prostata, de pancreas.

-De asemenea, lipsa activitatii fizice va incuraja directia imbolnavirii. Cand facem miscare imbunatatim timpii transitului intestinal. Ajuta alimentele sa se miste mult mai repede in intestine. Oamenii care fac putin efort fizic tind sa nu aiba o activitate regulata a intestinului.

Fumatul si alcoolul in exces cresc riscul de cancer.

Mancarea procesata consumata in cantitati mari. Mancare procesata este tratata cu foarte multe substante chimice. Animalelor, pentru a creste mai repede si ca-de-pe-revista, li se administreaza antibiotice. Toate aceste antibiotice vor ajunge in organismul tau.

-Dieta scazuta in vitamina C si antioxidanti.

Istoricul medical al familiei, predispozitia genetica in aparitia de polipi sau daca tu ai fost deja depistat in trecut cu polipi.

Bolile inflamatorii ale intestinului – afectiunea creaza si mai multa inflamatie locala si predispozitie.